Slávnosť prenesenia relikvií blahoslaveného biskupa Hopka

25.09.2003 Celý región

Slávnosť prenesenia relikvií blahoslaveného biskupa-mučeníka Vasiľa Hopka (1904 - 1976) sa uskutočnila v sobotu 20. septembra v Prešove. Slávnostným kazateľo...
Slávnosť prenesenia relikvií blahoslaveného biskupa-mučeníka Vasiľa Hopka (1904 - 1976) sa uskutočnila v sobotu 20. septembra v Prešove. Slávnostným kazateľom bol prefekt Kongregácie pre východné cirkvi patriarcha Ignace Moussa I. kardinál Daoud z Ríma. Archijerejskej svätej liturgii predsedal prešovský eparcha Ján Babjak.

Koncelebrovali apoštolský nuncius na Slovensku arcibiskup Henryk Józef Nowacki, biskupi zo Slovenska, USA, Kanady, Rumunska, Česka, Ukrajiny, Juhoslávie a Talianska.
Prešovského svätiaceho biskupa Rusína Hopka, ktorý zomrel za komunistickej vlády na dôsledky nespravodlivého väznenia, blahorečil v nedeľu 14. septembra pápež Ján Pavol II. počas slávnostnej sv. omše v Bratislave-Petržalke.
Sobotňajšia slávnosť v Prešove sa začala o 8.30 h prenesením relikvií z biskupskej rezidencie do liturgického priestoru pred novostavbou Divadlom Jonáša Záborského. Nasledoval duchovný program bohoslovcov s predstavením životného profilu blahoslaveného biskupa-mučeníka a slávnostná ďakovná archijerejská svätá liturgia sv. Jána Zlatoústeho.
Samotný slávnostný sprievod s prenesením relikvií blahoslaveného biskupa-mučeníka do katedrálneho chrámu sv. Jána Krstiteľa sa začal po 12. h. Ukončil ho slávnostný chválospev Sláva na výsostiach Bohu. Relikvie blahoslaveného boli vyložené k verejnej úcte až do 21.45 h. O štvrťhodinu neskôr uložili sarkofág s relikviami do oltára v kaplnke sv. apoštolov Petra a Pavla v katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove.
Pre gréckokatolícku cirkev išlo o jedinečnú chvíľu, pretože Hopko zachoval vernosť Kristovi a Cirkvi v ťažkých chvíľach. Vasiľ Hopko pôsobil vo funkcii pomocný prešovský biskup v rokoch 1947 - 1976, naplnil svoje biskupské heslo Da vsi jedino budut (Aby všetci jedno boli) do bodky a spečatil ho vlastnou krvou. Všetky informácie o jeho osude sú na oficiálnej internetovej stránke biskupstva na adrese www.grkatpo.sk/hopko.
Na slávnosť prispelo sumou 150 tisíc Sk z vlastných príjmov zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja. Rozhodlo o tom na svojom zasadnutí 12. augusta t. r.

(jj)
 

Vyberte región